Геморрой касаллигини уй шароитида даволаш


Gemaroyni uy sharoitida davolash - DAVOLASH

Бавосил (Геморрой) – тўғри ичак веналарини кенгайиши бўлиб, улар тугунлар кўринишида анус соҳасига бўртиб туради. Касалликка мойиллик келтирувчи ва келтириб чиқарувчи кўплаб сабаблар 2 гуруҳга бўлинади:
1. Тўғри ичакни, орқа чиқарув тешигини ва уларнинг веноз тизимини туғма ўзига хос тузилиши.
2. Ендо- ва екзокрин омилларнинг кейинги зарарли таъсирлари.

bavosil-gemaroy

Замонавий клиник қарашларга кўра геморройга геморроидал тугунлардаги хилма хил патологик жараёнларга оид деб қараш лозим (қон кетиш, ички тугунларнинг тушиши, тромбоз, яллиғланиш, ташқи тугунларнинг некрози ва йиринглаши,  ҳакозолар). Геморрой билан вояга йетган одамларнинг 10 % дан кўпроги оғрийди.

 

Адабиётлардаги маълумотларга асосланган ҳолда геморрой келиб чиқишини тушунтирадиган қуйидаги назарияларни келтириш мумкин:
1. Аноректал соҳа веноз тизимининг туғма йетишмовчилиги назарияси;
2. Механик назария – унга кўра веноз босими ошиши муносабати билан геморроидал веналарда варикоз ўзгаришлар бўлиши айтилади;
3. Ўсма назарияси – унга кўра геморрой ўсма ҳисобланади;
4. Инфексион назария;

Баъзи касалликлар, масалан, хафақон (гипертония) касаллиги, юрак — ўпка касалликларида қон айланишининг катта айланасида нотурғунлик бўлиши ҳам геморрой ривожланишига олиб келиши мумкин. Бундай ҳолларда геморрой асосий касалликнинг симптомларидан бири бўлади ва оператив даволанмайди (агар асоратлари бўлмаса!).

 

Бавосил касллигининг клиник кечиши ва шакллари

Геморрой дарак берувчи белгилар даври билан бошланади (анал тешиги соҳасида ноҳуш сезги, йенгил қичиш). Бу давр бир неча ойдан бир неча йилларгача давом етиши мумкин. Кейинчалик қон кетиш пайдо бўлади ва айрим ҳолатларда, узоқ давом етаётган геморройда анемия ривожланиши мумкин. Сурункали геморрой анал тешиги соҳасидаги оғриқлар (дефекация вақтида ва парҳез бузилганда) билан кечади. Кейинги даврда ички геморроидал тугунларнинг ташқарига тушиб қолиши кузатилади. Геморройдаги симптомлар триадаси: тугун (шиш), оғрик ва қон кетиш.
Ички геморроидал тугунлар тушишида 4 та босқич ажратилади:
1. Тугунлар кучаниш пайтида тушади ва кейин мустакил туғриланиб кетади.
2. Тугунлар кучаниш вақтида тушади, лекин мустақил тўғриланмайди.
3. Тугунлар пиёда юрган вақтда тушиб қолади ва бемор ўзи тўғрилаб қўймагунча тўғриланмайди.
4. Тугунлар доимо тушиб туради ва тўғрилаб қўйилгандан кейин ҳам яна тушиб қолаверади.
Геморроидал тугунлар тромбози анал соҳадаги кучли оғриқлар билан кечади. Баъзи ҳолларда, геморроидал тугунлар яллиғланиши анал соҳа шиши ва тугунлар некрози билан кечиши кузатилади.

Ўткир геморройнинг 3 та оғир даражаси ажиратилади:

И даража – ташқи геморроидал тугунлар ўлчами унчалик катта емас, зич еластик ҳолатда, улар тишсимон линиядан пастда жойлашган, палпацияда оғриқли. Анал соҳа териси бироз қизарган. Бемор шикоятлари – кучаниш вақтида куйдирувчи оғриқ сезиш ва қичишиш.
ИИ даража – перианал соҳанинг кўпроқ қисмида анча ривожланган шиш, қизариш. Шу соҳани палпация wилганда ва тўғри ичакни бармоқ билан текширганда кучли оғрикли. Беморлар анал тешиги соҳасидаги кучли оғриқдан шикоят қиладилар, айниқса, пиёда юрганда ва ўтирганда.
ИИИ даража – анал тешиги атрофидаги тўкималар «яллиғланган шиш» билан қопланган. Бу соҳа палпацияда кучли оғриқли, шу сабабдан тўғри ичакни бармоқ билан текширишнинг имконияти йўқ. Анал тешиги соҳасида, анал каналидан тушиб турган, тук қизил ёки кўкимтир қизғиш рангли ички геморраидал тугунлар кўриниб туради. Ўз вақтида даволанмаса тугунлар некрозга учраши мумкин.

Геморройни даволаш

Геморройни бошланғич босқичларда консерватив даволаш керак, бунга дефекация актини ва нажас консистенсиясини парҳез йўли билан меъёрлаштириш киради. Гигийеник режимга риоя қилиш зарур, дефекация актидан кейин таҳоратланиш ёки душ қабул қилса бълади. Ўткир геморройда ҳам консерватив даво қилинади: микрохукналар, шағамчалар, кучсиз маргансовкали илиқ ванначалар. Кучли оғриқларда оралиқ соҳасига аввалига совуқ, аналгетиклар, кейин еса қиздирувчи компресс қилинади. Геморраидал тугунлар тромбозида магнитотерапия ҳам яхши ёрдам беради. Балиқ мойи ва «вишневский» билан қилинадиган микрохукналар яхши таъсир кўрсатади.

Геморрой бўйича операцияларнинг ҳозирги кунда енг самарадор операция усуллари – Миллиган-Морган бўйича геморроидектомия ва шу операциянинг И, ИИ вариант модификациялари (проктология ИТИ) ҳисобланади. (Адабиётлар бўйича)
Операция учун сабаб бўладиган ҳолатлар:
1. Консерватив даво билан тўхтатиб бўлмайдиган геморроидал қон кетишлар, анемия даражасининг ошиб бориши.
2. Катта геморроидал тугунлар борлиги, дефекация актининг бузилиши, тез-тез бўлиб турадиган қон кетишлар, яллиғланишлар.
3. Гигийенани бузувчи, оғриқ чақирувчи ва бошқа ноқулайлакларни келтириб чиқарувчи тугунларнинг салга ёки доимий тушишилари.
Бундан ташқари геморройнинг дастлабки босқичларида қуйидаги халқ табобати намуналарини қўллаш орқали касалликни йўқотиш (йенгиллатиш) мумкин:

  • Седана ёғидан икки-уч ой давомида икки граммдан кунига уч маҳалдан ичиб турилса, фойда беради, шунчасини йўғон ичак оғзига суртилса ҳам давоси бор.
  • Қораталоқ қаттиқлигини кетқазиш учун юқоридаги усулда истеъмол қилиш ёки ташқаридан суртиш тавсия қилинади.
  • Зулукни қуритиб, туйиб алое билан тенг миқдорда аралаштириб, бавосил ярасига қўйилса, уни қуритиб юборади. Бу 5-8 марта такрорланса, касаллик йенгиллашади.

Фойдали тавсиялар…

Мақоламизнинг сўнгида шу соҳа мутахассислари тавсия етилган   бавосил хасталигининг олдини олиш ва уни даволаш чора-тадбирларини еслатиб ўтамиз: ( Қуйидаги тавсиялар тиб.ислом.уз томонидан чоп етилган )

  1. Соғлом ҳаёт, меёрида меҳнат қилиш ва овқатланишни йўлга қўйиш, тўғри дам олиш, аччиқ ва шўр таомларга, спиртли ичимликларга, тамаки, нос чекишларга ва бошқаларга ружу қўймаслик ва, айниқса, жисмоний тарбия билан шуғулланиш бавосил ва кўпғина касалликларнинг олдини оладиган омиллардандир. Чунки касалликни даволашдан унинг олдини олиш минг марта афзалдир.
  2. Бавосилнинг олдини олиш асосан қабзият, яъни ич қотишга йўл қўймаслик жуда муҳим ҳисобланади. Чунки йўғон ва тўғри ичакда узоқ вақт тўпланиб қолган ва қаттиклашган нажас ёки ахлат тоши ичак деворининг томирини сиқади, шиллиқ қаватни тирнайди, жароҳатлайли. Шу боисдан қабзият ҳар хил касалликларни келтириб чиқаради. Шунинг учун ичакларни ўз вақтида бўшатиб туриш катта аҳамиятга ега.
  3. Одатда ҳожатдан кейин орқа чиқарув тешиги соҳасини илиқ сув билан ювишга ёшликдан одатланиш керак.
  4. Киши ўзининг ичи равон бўлиши учун мева ва сабзавотлар, кепакли нон, сут-қатиқли овқатлар, ўсимлик мойи, ўрик ва анжир қоқилари, майиз, кўкат ва зираворлардан мунтазам равишда истеъмол қилиш керак. Лекин мурчли, қалампирли, сиркали овкатлар, хом пиёз, саримсоқ пиёз, турп ичак фаолиятига салбий таъсир кўрсатувчи моддалар еканлигини ҳам есда тутишимиз керак.

Диққат, жуда муҳим маслаҳатлар!

  1. Агар орқа чиқарув тешиги ачишса, бемор ҳожатга борганида қийналса, ахлатидан қон кўринса ёки геморроидал тугунлар пайдо бўлса, уялиб-қимтиниб ўтирмасдан зудлик билан шифокорга мурожаат қилиши зарур. Минг афсуски, беморлар шифокорларга жуда кеч, бавосил енг оғирлашган босқичида, яъни зудлик билан бавосилни кесиб олишдан бошқа илож қолмагандагина мурожаат қилишади. Бироқ бавосилни кесиб ташлаш жарроҳлик ноиложликдан қилинувчи енг сўнгги чорадир. Ҳар қандай жаррохдик инсонни жисмонан заифлаштиради ва парҳез билан яшашга мажбур килади.
  2. Бавосил касаллигининг ривожланишидаги босқичларга қараб даволаш усули танланади ва дори-дармонлар ҳам шунга биноан белгиланади. Жумладан, совуқ сув, исириқ, алое сувларида орқа тешикни кунига 3-4 марта ювиш, зира кайнатмасини ва чой ўрнида баргизуб уруғини, ермон ва кора андизнй дамлаб ичиб юриш, грелка ва шамча қўйиш, ванна-да ўтириш, ҳар куни кечкурун мойчечак билан клизма қилиб туриш ва ҳоказо. Давонинг нафи касаллик босқичига, шифокорга ўз вақида кечиктирмасдан мурожаат қилиш ва унинг кўрсатмаларини тўғри бажариб юришга боғлиқдир.
  3. Шамоллашдан, айниқса, тананинг пастки қисми шамоллашдан, узоқ вақт юришдан ва туриб ишлашдан сакданмоқ керак. Ҳеч қачон совуқ жойга, айниқса, темир, бетон ва тош устиларига ўтирмаслик керак.
  4. Болаларга ва аёлларга оғир юк кўтариш мумкин емас, чунки зўриқишдан, кучанишдан орқа тешик чиқиб кетиши мумкин.
  5. Бавосилни даволаш даврида овқат ва таомлар истеъмол килиниши тўхтатилади: қовурилган ва ёғли овқатлар, қази, норин, мош, сут, кабоб, колбаса, аччиқ ва шўр таомлар, ширинликлар ва кофе, какао ва музқаймоқ, спиртли ичимликлар, тамаки, нос ва бошқалар. Даволаниш даврида жисмоний иш килиш ҳам вақтинча тўхтатилади.
  6. Даволаниш даврида қуйидаги овқатларни истеъмол қилиш мумкин: фақат пиёзи қовурилган ҳамма овқатлар, қайнатма, димлама, буғда пишган таомлар, асал, ҳамма мевалар, сабзавот, кўкатлар, қатиқ, асосан суюқ овқатлар, гўшт қийма ҳолида ва ҳоказо.
  7. Кам ҳаракат қилувчи кишилар бадантарбия билан шуғулланишлари лозим.

(Visited 54 610 times, 2 visits today)

Бавосил (гемарой) касаллигини уй шароитида даволаш

Гемарой - англ коп учрайдиган проктологик касалликлар турига киради. Jahon statistikasiga ko'ra, gemaroy bilan 20% katta yoshdagi insonlar aziyat chekishadi. Ко'прок ушбу касаллик эркакларда учрайди. Gemaroy - vena qon tomirlarining kengayishidan paydo bo'ladi. Гемарой анг хавфли томони шундаки у вакт о'тиши билан о'з-о'зидан тузалмайди, ог'ирлашиб бораверади, избегая учун хам самарали даволаш учун вактни кечиктирмаслик зарур.Ушбу касалликни уй шароитида хам самарали даволаш мамкин, унинг учун ушбу муоладжаларни qilishni тавсия киламиз.

1. To'g'ralgan kartoshka va asal qorishmasi yoki sedana va zaytun yog'ining qorishmasi yoki asal va kepak qorishmasi yog'li qog'ozga joylashtiriladi va bavosil (гемаріларига) шишларига.

2. 7-11 dona zuluk anus atrofiga qo'yiladi. Dumg'azadan qon oldiriladi. Sonlarning ichki tarafiga banka qo'yiladi. ("Banka qo'yish" bo'limiga qarang.) Oyoqlardagi varikozga ham худди шу усул qo'llaniladi.

3. Бавосил (гемарой) шишлари конаса: Бавосилдан (гемаройдан) келайотган кон куюк бо'льса, qonashni to'xtatish to'g'ri emas. Bunday qon oqishi natijasida организовать o'zini toksinlardan va ortiqcha moddalardan tozalaydi hamda ko'pqonlikdan muhofaza qiladi. Bunday qonashni to'xtatishga harakat qilish sog'liqqa ziyon itkazadi. Конаш билан ташкарига чикмаган ортикча ва захарли моддалар вуджудда то'планиб, парапроктит, майнингит, туберкулёз, садаф (псориаз), пес (витилиго), саратон (рак) ва моховга сабаб бо'лиши мумкин.Qonning rangi qizg'ish bo'lsa: Седана ёки xurmo danaklari kovurilib, maydalanadi, yoki tuxum qobig'i qovurilib, tuyiladi. Тоза бир матога сепилиб, бавосил (гемарой) шишларин устига qo'yiladi.

4. Бавосил (гемарой) шишлари яллиг'ланса-ю, qonamasa Аччик ковун то'г'рамаси йашшилаб майдаланган аччик бодом ва асал тенг микдорда аралаштирилиб, анус ичига суртилади. Бир vaqtning o'zida shu qorishma bavosil (гемарой) shishlarining ustiga qo'yilib, yog'li qog'oz билан ма'лум муддат йопилади.Йоки: Янги майдаланган седана асал билан араштирилади ва айни тарзда бавосил (гемарой) шишларин устига qo'yiladi. Йоки: Бавосил шишларининг устига тез-тез хино йог'и ко'йилади. Хино йог'и бавосил шишларнинг очилишини, яллиг'ланиш натиджасида шишларда йиг'илган суйуклик ва коннинг окишини та'минлайди.

.

Gemorroy kasalligi - sabablari, alomatlari, tashxislash, davolash, oldini olish

Геморрой (кад. Юн. Αἷμα - «qon» ва οῦς - «oqishi»), бавосил - то'г'ри ичак атрофида тугун хосил qiladigan геморроидальный корыстный коровник тромбози, яллиголиши валлигалиши валлигалиши патоланиши валлигалиши валлиганши боглик касаллик.

Sabablari

Касалликка мойиллик наслдан-наслга о’тиши мамкин, лекин бунда хам келтириб чикарувчи омиллар та’сирисиз касаллик о’зини намойон кылмайди. Bavosilni keltirib chiqaruvchi va uning rivojlanishiga turtki bo’luvchi omillarga quyidagilar kiradi:

  • O’troq kasb;
  • Семизлик;
  • Ирсий мойиллик;
  • Камхаракат турмуш тарзи (гиподинамиа) йоки камхаракатлик билан бог'лик иш;
  • Мушакларнинг хаддан ортик кучаниши билан бог'лик фаолият;
  • Стресс;
  • Тез-тез их котиши;
  • Инфектися тушиши;
  • Ичак ва джигарда йаллиг'ланиш ва онкологик джарайонлар;
  • Noto’g’ri ovqatlanish;
  • Chekish.

Таснифи

О’ткир геморрой - йохуд аноректал тромбоз, ички ва ташки геморроидальный тугунларнинг тромбланиши. Джарайонга кучли ог'рик хисси хамрохлик калади, чунки тугунлар коп сонли рецепторлар билан та'минланган. O’z navbatida patologiyaning o’tkir shakli uch turga bo’linadi:

  1. Яллигланган тугунларда носоглом ко̵
.

Джиг'илдон кайнаши, зарда уй шароитида даволаш усуллари турлари касалликлари

Джиг'илдон кайнаш - кызыло'нгачда, айникса унинг пастки гисмида ачишиш сеилади. Меада суюклиги аралашган овкатнинг кызылонгачга отиб, унинг шиллик каватини та'сирлаши меда фаолиятин бузилишига ва бошка омилларга сабаб бо'лади. Ко'пинча бундай холат ме'да ширасида кислота копайиб кетганда йоки камайиб колганда ва хатто, умуман бо'лмаганда кузатилади.

Me'da kasalliklari (me'da yarasi, gastrit) da, xoletsistitda, 12 barmoqli ichak yallig'lanishida, homiladorlikda, diafragma churrasida, ba'zi ovqat mahsulotlari kishiga yoqmagatorisha, Stressabişiga yoqmagatorisha, Stressabi .Джиг'илдон кайнашига даво qilishda avvalo uni keltirib chiqargan asosiy sababni bartaraf etish lozim. Джиг'илдон кайнашини босиш максадида турли шил ишкорли дориларни шифокор маслахатисиз пала-партиш ичиш ко'нгилсиз окибатларга олиб келишни унутманг.

Джиг'илдон кайнашинин пайдо бо'лишида асосий сабаблардан бири йомон сув, аччик тутун, бадбо'й хид ва хазми цыин бо'лган озик-овкатлар. Меда учун овкатларнинг анг йаксшиси буриштириш сюсусияти юкори бо'либ, о'ткирлиги кам ва ачиштирмайдиган махсулотлардир.Инсон о'з гавдасига ог'ирлик ва захмат этказмаслик учун оз эйиши зарур. Сог'лом кишиларга медани баквват килиш учун буриштирувчи нарсалар фойда калади. Хаддан ташкари буриштирувчи нарсаларни хам ишлатмаслик керак, чунки улар ме'да ог'зини куритади, окибатда джиг'илдон кайнайдиган бо'либ колади.

Джиг'илдон кайнаши уй шароитида даволаш йо'ллари

Аччик, шор, йогли, ковурма овкатлар, кахва, арок истемол килмаслик керак. Чекиш ва стресс хам джиг'илдон кайнашини келтириб чикариши мамкин.Uxlashga 2 soat qolganda ovqat emaslik va ichmaslik, belni qisadigan kiyim kiymaslik kerak.

* Ялпиз, тиллабош о’тидан 100 г дан олинади. Бу yig’madan 3 osh qoshig’ini kechqurun termosga solib, ustiga 3 stakan qaynoq suv quyiladi. Эрталаб сузиб ольгач, кунига 4 махал овкатдан ярим соат олдин 15 г дан ичилади.

* Sabzini qirg’ichdan o’tkazib, siqib olingan sharbatidan 2-3 qultum ichilsa, jig’ildon qaynashini taqqa to’xtatadi.

* Арпа йоки сулининг бир неча донидан олиб, ярим соат чайналади.Со'лакни йутиб, колган юмшок бо'тка тупуриб ташланади.

* Tuxum po’chog’ini yuvib, quritib va ​​hovonchada tuyib, tolqon qilinadi. Undan yarim choy qoshiqolib, kuniga 3 mahal kappalash kerak.

* Yong’oq va shirin bodom mag’zidan 2 tasi hovonchada tuyiladi. Толконидан кунига бир ош qoshiqdan teng miqdorda iste’mol qilinadi.

* Kuniga bir nechta olxo’ri mevasi eyilsa, jig’ildon qaynashi to’xtaydi.

* Zig’ir urug’idan 2 osh qoshig’i ustiga yarim stakan qaynoq suv quyib, 2-3 soat damlab quyiladi.Сузиб ольгач, iliqholda uyqu oldidan yarim stakan ichiladi, chunki jig’ildon qaynashi ko’pincha kechqurun paydo bo’ladi.

* Далачой ва тиллабош о’тларидан тенг микдорда олинади. Ундан бир ош qoshig’i ustiga yarim litr qaynoq suv quyiladi. Прошлый оловда ог'зи йопик идишда бир дакика кайнатиб, ключин 10 дакика тиндириб коиилади. Нахорда, тушликда ва кечкурун овкатдан олдин 50 г дан ичилади.

* Седана tolqonidan kuniga 3 mahal ovqatdan oldin yarim choy qoshiqtsan kappalash kerak.

* Zubturum bargi va dalachoy o’tidan 20 g dan olinadi. Унга 5 г мойчечак гулидан ко'шиб, аралаштирилади. Шундан бир ош кошиг’и устига бир стакан кайноксув куйиб, мимо оловда 15 дакика кайнатилади. Совигач, сузиб олинади ва кунига бир ош qoshiqdan 3 mahal ovqatdan oldin ichiladi.

* Облицовка валов mevasi, данаги ва барги ко'шиб кайнатилади. Kuniga 3 mahal ovqatdan oldin yarim stakandan 10 kun ichilsa, oshqozon va ichaklarni davolaydi.

* Джиг'илдон кайнаши йог'ли овкат, ковурилган го'штдан болса, ярим чой кошик чой содасини ярим стакан илиг сувда эритиб ичиш керак.

Эслатма: доймо чой содасини ишлатиш мамкин эмас, организмда кислота ме'йори бузилади.

* Arpabodiyon o’tidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyib, 5 daqiqa qaynatiladi. Сузиб ольгач, кунига 3 махал чой каби ичиш керак.

* Ялпиз, тут барги ва ок акация гулидан тенг микдорда олиб, аралаштирилади. Бир ош qoshig’ini yarim litr qaynoq suvga solib, 2 soat damlab qo’yiladi. Сузиб ольгач, кунига ярим стакандан овкатдан ярим соат олдин 3 махал ичилади.

Джиг'илдон кайнаши хакида

* Ялпиз барги ва тиллабош о'тидан 20 г дан, зубтурум барги ва далачой о'тидан 30 г дан олиб аралаштирилади. 2 ош qoshig’i ustiga 3 стакан qaynoq suv quyib, 30 daqiqa damlab qo’yiladi. Сузиб ольгач, кунига 3 махал ярим стакандан овкатдан бир соат кейин ичилади.

* Занджабил толконидан бир чой qoshig’i yoki ukrop urug’idan 2-3 choy qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq yalpiz damlamasidan quyib, 2-3 soat damlab qo’yiladi. Кучли джиг'илдон кайнашида кунига 2-3 ош кошикдан, овкатдан олдин 3-4 махал ичилади.

* Bo’tako’z o’tidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyib, 2-3 daqiqa qaynatiladi va yarim soat damlab qo’yiladi. Кунига 3 махал овкатдан олдин 50 г дан ичилади.

* Tillabosh o’tidan 2 osh qoshig’ini kechqurun termosga solib, ustiga 2 stakan qaynoqsuv quyiladi. Эрталаб сузиб ольгач, кунига 3-4 махал ярим стакандан ичилса, джиг'илдон кайнашига анг йаксши восита хисобланади.

* O’lmaso’t (bo’znoch) o ’подражание quritilganidan 2 osh qoshig’i ustiga bir yarim stakan qaynoq suv quyib, бир соат дамлаб qo’yiladi.2-3 махал ярим стакандан ичилади.

* Игир ildizidan tayyorlangan tolqon kuniga yarim choy qoshiqtsan 3-4 mahal suv bilan iste’mol qilinsa, шифо бо'лади.

* Kartoshka gulining quritilganidan bir osh qoshigi ustiga bir stakan qaynoq suv quyib, yarim soat damlab qo’yiladi. Кун давомида чой каби ичилади.

* Xom kartoshkaning yangi tayyorlangan sharbatidan nahorda bir stakan ichib, keyin yarim soat yotish kerak. Бир соатдан со'нг нонушта килиш мамкин. 10 кун шу тарзда даволанилади, кейн 10 кун танаффус килиб, даволаш яна 10 кун такрорланади.Джиг'илдон кайнашига карши анг оддий ва самарали усул хисобланади.

* Xom kartoshkani qirg’ichdan o’tkazib, sharbati siqib olinadi. Kuniga 3 mahal yarim stakandan ichilsa, jigildon qaynashiga yordam beradi.

* Игир илдызидан бир бо'лакчани чайнаб, ютиб юборилса, джиг'илдон кайнаши тузалади.

* Джиг'илдон кайнаши доимо такрорланса кора буг'дойдан таййорланган бо'тканинахорда исте'мол qilish kerak. Ko’proq suv ichib, yog’li ovqat emaslik zarur.

* Кора буг'дойдан таййорланган толкон кунига 3-4 махал 1-2 граммдан исте'мол цилинса, джиг'илдон кайнаши тузалади.

* Do’lana mevasidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyib, прошедший olovda 5 daqiqa qaynatiladi. Кунига 3 махал овкатдан олдин 50 г дан ичилади.

* Tog ’rayhoni o’tidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi. 5 дакика кайнатиб, кейин 15 дакика дамлаб ко'йилади. Кунига 3 махал овкатдан олдин 50 г дан ичилади.

* Джиг'илдон кайнашида бир-иккита ольма эйиш фойдали.

* Олма сиркасидан бир чой кошиг’ини ярим стакан ялпизли чой билан аралаштириб, култумлаб ичиш керак.Йоки бир чой кошик олма сиркасини ярим стакан кайнатилган илик сувга аралаштириб, култумлаб ичилади. Хатто ошкозон
кислотаси билан бо-глик муаммо болса ветчина бу эритмадан ичиш мамкин.

* Sigir, qo’y yoki echki sutlarini teng miqdorda qo’shib, qatiq qilib, xaltachaga solinadi. Зардоби 5 кун сув орнида ичилса, джиг'илдон кайнашидан фориг 'килади.

* Сигир ва эчкинин янги сог'илган сути хам джиг'илдон кайнасидан кутилишга
йордам беради.

* Ширинмия илдизидан 10 г ва апельсин по'чог'идан 6 г олинади.Ustiga 2 стакана qaynoq suv quyib qaynatiladi, keyin 60 g asal qo’shiladi. Kuniga 3 mahal ovqatdan 10-15 daqiqa oldin, bir osh qoshiqdan iste’mol qilinadi. Даволаниш муддати - бир ой.

* Zubturum bargi, gulxayri ildizi, tog ’rayhoni, dalachoy, qora ziradan olib, aralashtiriladi. Undan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan suv quyib, после olovda 15 daqiqa qaynatiladi. Kuniga 4 mahal 2 osh qoshiqdan ovqatdan 15-20 daqiqa oldin ichiladi. Джиг'илдон кайнаши кислота пастлиги туфайли келиб чиккан бо'льса, бу кайнатма йаксши фойда килади.

* Катга qoncho’p, bo’yimodaron, moychechak guli, dalachoy, shirinmiyaning hammasidan teng miqtsorda olib, aralashtiriladi. Шу yig’madan бир ош qoshig’i ustiga бир стакан qaynoq suv quyib, 2-3 соат дамлаб qo’yiladi. Сузиб ольгач, кунига 2-3 махал илиг холда бир стакандан, овкатдан ярим соат олдин ичилади.

* Сигир, qo’y yoki echki sutini qaynatib, qatiq qilib ivitiladi, keyin latta xaltaga solib osib qo’yilsa, zardobi oqadi. Шу шифобахш зардобдан 3 хо'плам ичилса, джиг'илдон кайнаши такка то'хстайди.

* Guruchni iliqsuvda yuvib, 5-6 soat ivitib qo’yiladi. Keyin qasqon lappagiga doka yopib, ustiga guruch solib, yumshaguncha bug’lab pishiriladi. Аввал аджратиб ко'йилган зардоб, сабзи, пиёз хамда йог'ли го'штдан таййорланган кийма козонга солиниб, ма'лум вакт кайнатилади. Пишган гуручни ко'шиб, яна бироз кайнатилади. Тайёр болган шу маставадан джиг'илдон кайнашини даволаш учун ичиб турилади.

* Асалдан бир ош кошиг’и устига бир литр зардоб куйиб, бироз кайнатилади.Совигач, кальян идигштарга солиб, салкин джойда сакпанади ва яшна ихимлик сифатида ичилади.

* Лимонотдан 4 кисм, зубтурум баргидан 3 кисм, газанда о’ти ва тог 'райхонидан 2 кисмдан, далачойдан бир кисмдан олиб аралаштирилади. Шу иг'мадан бир ош кошиг'и устига 3 стакан кайноксув куйиб, озрок кайнатилади ва 2-3 соат тиндириб ко'йилади. Сузиб ольгач, кунига 4 махал 2 ош кошикдан, овкатдан 15-20 дакика олдин ичилади. Джиг'илдон кайнаши кислотаси мимо гастрит сабабли пайдо болганда фойда килади.

* Черника меваси ва баргидан 2 ош qoshig’ini kechqurun termosga solib, ustiga 2 stakan qaynoqsuv quyiladi. Эрталаб сузиб ольгач, 4 махал овкатдан ярим соат олдин ярим стакандан ичилади.

* Oqqayinning quruqnovdasi kuydiriladi. Кулидан исте'мол qilish jig’ildon qaynashini yo’q qiladi.

* Gullab turgan qora bug’doy quritib, kuydiriladi. Кулидан бир чой кошиг'ини ярим стакан совуксувга солиб, кунига 3 махал ичилади.

* Oddiy bo’r qizib turgan tovada yarim soat qizdiriladi.Kuniga 3 mahal ovqatdan yarim soat oldin, bir choy qoshiqdan iste’mol qilinadi.

* Ertalab, tushliqtsa va kechqurun ovqatdan bir soat oldin yarim choy qoshiq loydan ichiladi.

* Джиг'илдон кайнашига гречиха бо'ткаси хам йаксши фойда калади.

* Xom sulining 5-8 ta donidan chaynab, yutiladi.

* Далачой ва ялпиздан 100 г дан, тиллабошдан 75 г олиб, аралаштирилади. Шу • аггмадан 2 ош кошиг’ини кечкурун термосга солиб, устига 2 стакан кайнок сув куйилади ва дамлаб коиилади.Ерталаб сузиб ольгач, кунига 4 махал ярим стакан ичилади.

* Ок акация ва тут баргидан тенг микдорда олинади. Ундан бир ош qoshig’i ustiga 1,5 стакан qaynoq suv quyib, 2 soat o’rab damlab qo’yiladi. Kuniga 3 mahal yarim stakandan ichiladi.

* Ок акация постлог’ининг майдаланганидан ярим чой кошик олиб, устига 2 стакан кайноксув куйилади. 2-3 дакика кайнатиб, 2 кун бир стакандан култумлаб ичилади. Даволаниш муддати - 20 кун.

* Ок акация гулидан 2 чой кошиг'и устига 100 г спирт йоки арок куйиб, 5-7 кун сакланади.15-20 томчидан внедорожник билан исте'мол килинади. Xalq tabobatida jig’ildon qaynashi, oshqozon va ichakog’rig’ida ishlatiladi.

* Джиг'илдон кайнашида кунига бир нечта нок эйилса, фойда килади.

* Jig’ildon qaynashida ho’kiz o’tining yangisidan kuniga 3-4 mahal bir osh qoshiqdan iste’mol qilinadi.

* Ялпиз томчисидан (dorixonalarda bo’ladi) ярим стакан сувга 5-10 томчи куйиб ичилади.

* Джиг'илдон кайнашида хар куни ко'катлар, писирилган лавлаги, сабзи, ошковокдан озрок йог 'билан эйилади.Go’sht o’rnida ko’proq baliq va jigar iste’mol qilinadi.

* Джигилдон кайнаши кучли бо'льса, беморни кустириб, ошкозони ювилади.

* Беморга ишкорли внедорожник, минеральный внедорожник ва сут бериш керак.

* Bemorga yog’och ko’miri habdorisi (dorixonalarda bo’ladi) beriladi.

* Ярим стакан илиг пешобдан ичилса * джиг'илдон кайнаши тузалади (Джон Армстронг тавсияси).

(Посещали 586 раз, сегодня 1 раз)

.

Ич котиши уй шароитида даволаш усуллари турлари касалликлари хакида малумот

Ич котиши - ичаклар бир неча кун давомида бо'шамаслиги, я'ни ич кельмаслиги йоки цылынлик бик. Копинча икки кун ва ундан хам ко'прокмуддат ичаклар бо'шамаса, бу их котиши хисобланади.

КАСАЛЛИК КУЧАИБ КЕТМАСДАН ШИФОКОРГА МУРОДЖАР ЦИЛИНГ

Хар куни ич бо'шаши шарт емас, объединение тез-тез бо'шалиши эйылган овкатга, уга коп Ёкмодаш o odatlariga, ichadigan suv miqdoriga, qabul qilingan dorilarga bog'liq.

Соглом кишиларда ко’пинча ич боцшашуви доимий тарзда кун оша, айримларда кунига 2 марта, ко’пчиликда кунига бир марта бо'лади. Ich qotishi, qabziyat qator xastaliyutarning asorati bo’lishi yoxud noto’g’ri ovqatlanishdan kelib chiqishi mumkin. Ich qotishi алохида касаллик бо'либ, ko’pgina xastaliyutar borligidan darak berishi mumkin: yo’g’on ichak o’smasi, ingichka ichak yallig’lanishi, ichak faoliyatining vaqtincha buzilishi v. H.

Масалан, узок муддатга сайохатга борилганда, доим о’рганиб колинган шароит йоки хайот мароми о’згарганда их котиси мумкин, лекин бу узокка чозилмайди.Ич котиши мустакил касаллик бо'лиши хам мамкин, ходжатга зарурият бо'лганда уни вактида баджармаслик шу джумладан.

Ich qotishi uy sharoitida davolash

* Qabziyatda kuniga bir choy qoshiqtsan, maydalab tolqon qilingan no’xotdan iste’mol qilish lozim, bu ovqat hazmini me’yorga.

* Сурункали кабзиятда кунига 2-3 махал газанда уруг’и толконидан истемол килиб, устидан бир ош qoshiqo’simlik moyi ichiladi.

* Qip-qizil atirgulning yangi gulbargidan kuniga 30-40 g olib, 2-3 mahal, ovqatdan 30 daqiqa oldin yaxshilab chaynalsa, qabziyatda kuchli yumshatuvchi surgi dori hisoblanadi.

* Tog’jumro’t o’simligi mevasidan 2 qism, moychechak gulidan bir qism olib aralashtiriladi. Ундан бир ош qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va bug’da 5 daqiqa qaynatib, keyin 40 daqiqa tindirib qo’yiladi. Кечкурун бир махал ичилади.

* Tog’jumro’t o’simligi mevasidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 2 soat damlab qo’yiladi. Сузиб олиб, uyqu oldidan yarim stakandan ichiladi.

* Tog’jumro’t o’simligi mevasidan бир ош qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 2-3 daqiqa qaynatib, 2 soat qo’yiladi.Сузиб олиб, qaynatmadan сурги дори сифатида uxlashdan yarim soat oldin, yarim stakandan ichiladi.

* Chakamug’ning er устки qismidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 3-4 daqiqa qaynatib, 2 soat qo’yiladi. Сузиб олиб, uxlashdan oldin yarim stakandan ichiladi.

* Qo’ypechak o’simligi ildizini quritib, tolqon qilinadi va shakar aralashtirib, kuniga bir choy qoshiqdan suv bilan ichiladi.

* Qo’ypechak ildizidan tayyorlangan tolqondan 1 g (pichoq uchida) olib iste’mol qilinsa, kuchli qabziyatga shio bo’ladi.

* Qo’ypechak o’tidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va bir soat tindirib qo’yiladi. Kuniga 2 mahal yarim stakandan iste’mol qilinadi. Ich qotganida surgi vazifasini bajaradi.

* Ovqatdan oldin doim yangi piyoz eyish yoki ko’pincha bir choy qoshiqdan 3 mahal siqib olingan sharbatidan ichib turish kerak. Muolaja muddati - 3 hafta, keyin davolash takrorlanadi.

* Sarimsoqtsan 2-3 bo’lakcha olib, kuniga 3 mahal ovqat bilan iste’mol qilish kerak.

* Otquloq urug’idan va yuqori qismidagi bargidan 2 osh qoshig’i ustiga bir stakan suv quyib, bir soat damlab qo’yiladi. Кунига 3 махал овкатдан ярим соат олдин 50 г дан ичилади. Ich qotishiga qarshi yotish oldidan otquloq urug’i va ildizidan olingan tolqondan yarim choy qoshiq iste’mol qilinadi.

* Апельсиндан хар куни эрталаб ва кечкурун бир-иккита эйиш керак.

* Kapalakgul o’tidan 2 osh qoshig’ini termosga solib, ustiga 2 stakan qaynoq suv quyiladi va damlab qo’yiladi.Ertalab suzib olib, kuniga 4 mahal ovqatdan oldin, yarim stakandan ichiladi.

* Kuniga 2-3 mahal qo’rda pishirilgan olma eyish surunkali qabziyatda davo bo’ladi.

* Кашкарбедадан 75 г, зубтурум уруг’идан 75 г олиб аралаштирилади, ундан бир ош кошиг’и термосга солинади ва устига бир стакан кайнок сув куйилади. Ertalab suzib olib, kuniga 4 mahal 50 g dan, ovqatdan 30 daqiqa oldin ichiladi.

* Шолг'ом уругини ховончада янчиб, асал билан аралаштириб эйилса, ичакни юрийиггиради, кабзиятдан холи этади.

* Шолг'омдан 200 г олиба, кирг'ичдан отказилади ва шарбатини олиб, устига 50 г асал ко'шилади. Нахорда, англ yaxshisi soat 630–640 да исте'мол цилинади. 15-20 дакикадан со'нг ичакнинг то'лик бо'шалиши бошланади. Даволаниш муддати - бир хафта.

* Карафс уруг’идан бир ош qoshig’i ustiga 2 stakan qaynoq suv quyiladi va 2 soat tindirib qo’yiladi. Kuniga 3 mahal bir osh qoshiqdan, ovqatdan oldin ichiladi.

* Tarvuz po’chog’idan tayyorlangan tolqondan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va bug’da 30 daqiqa tutib, keyin 10 daqiqa sovitib, suziladi.Kuniga 3 mahal, ovqatdan yarim soat oldin yarim stakandan ichiladi yoki kuniga 3-4 mahal bir osh qoshiqtsan, tarvuz po’chog’idan olingan yangi sharbatidan ichiladi.

* Bodringning xom suvi qabziyatda yaxshi surgi dori hisoblanadi.

* Pomidorning quritib maydalangan bargidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoqsuv quyiladi va 2 soat tindirib qo’yiladi. Сузиб олиб, кунига 3 махал, ярим стакандан, овкатдан олдин ичилади. Damlama ichak harakatini yaxshilaydi, их qotishiga шифо бо'лади.

* Kuniga 3 mahal, ovqatdan bir soat oldin, bir grammdan sabzi urug’ining tolqonidan iste’mol qilish kerak.

* Qabziyatda nonushta bilan tushlik o’rtasida har 30 daqiqada bir osh qoshiqtsan suv ichib turish kerak. Тушликдан со'нг ветчина сувни шу тарзда ичиш мамкин.

* Surunkali qabziyatda kuniga 50 г xom piyoz eb turgan ma’qul.

* Qabziyatda gijjalarga qarshi nahorda xom piyoz bilan tuzlangan baliq eyish yaxshi samara beradi. Узок давом этадиган дардца янги узилган ольча меваси иуда фовдали.

* Янги, писиб этилмаган бодринг кабзият касали билан ог'риган кексалар учун иуда фойдали.

* Нахорда бир чой qoshiqchoy sodasini 2 stakan suvga aralashtirib ichish kerak.

* G’ozpanja o’tining sharbati qabziyatda yumshatuvchi vosita sifatida tavsiya qilinadi. Suvli damlamasidan esa ich ketishida foydalaniladi.

* Piyozdan 2-3 donasini maydalab, yarim litrli shishaga solinadi-da, ustiga 50% li spirt yoki aroqquyib, 10 kun issiqjoyda qo’yiladi.Кунига бир махал овкатдан олдин, 10 томчидан исте'мол килинади.

* Piyozni qirg’ichdan o’tkazib, bo’tqa qilinadi va kuniga 3 mahal bir choy qoshiqtsan iste’mol qilinadi.

* Xom sabzini qirg’ichdan o’tkazib iste’mol qilish tavsiya etiladi. Йохуд сабзинин хо'л йоки курук отидан чой дамлаб ичиш лозим.

* Surunkali qabziyatda olxo’ri yoki sulining uzoq vaqt qaynatilgan suvidan kuniga
3-4 mahal ichish tavsiya etiladi.

* Турп шарбати ва тузланган карам сувидан тенг микдорда олиб, кунига 3-4 махал, ярим стакандан ичиш керак.

* Quritilgan olcha yoki olma choyidan ichib turish zarur.

* Бир ой давомида зираворсиз тузлаб qo’yilgan bodring suvidan kuniga 4 stakan ichilsa, ichni bo’shashtiradi.

* Zubturum urug’idan bir yoki ikki osh qoshiqolib, ustiga bir stakan suv quyiladi va 10 daqiqa qaynatiladi. Кунига бир махал нахорда бир ош кошикцан ичилса, кабзиятда шифо бо'лади.

* Zubturumning maydalangan urug’idan 20 g olib, kechqurun yoki nahorda ichish kerak. Ustidan suv ichiladi.

* Zubturumning quruq barglarini tolqon qilib, 0,5-1 г дан кунига овкатдан ярим соат олдин исте'мол цилинса, энгил сурги вазифасини о’тайди.

* Temirtikan o’simligining er ustki qismidan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyib, damlab qo’yiladi. Kuniga yarim stakandan 2 mahal ichiladi.

* Кора смородина мевасининг шарбати, алой барги шарбати, турп шарбатидан истемол qilish yoki quritilgan olcha va olma choyidan, qatiqdan birortasini kuniga 4-5 mahal ichish kerak.

* Эрталаб ва кечкурун кунгабокар мойидан бир ош кошиг’и бир стакан кефирга солиб ичилади.

* Marjon daraxtining yosh novdalarini olib qaynatib, asal bilan aralashtiriladi. Kuniga 2 mahal bir stakandan iste’mol qilinsa, surunkali ich qotishda yaxshi foyda beradi.

* Yantoqning quritilgan ildizidan olib, ustiga bir stakan qaynoqsuv quyiladi va 2-3 soat damlab qo’yiladi. Кейин сузиб олиб, кечкурун ичилади.

* Янтокдан 20 г олиб, устига бир стакан сув куйилади ва 5 дакика кайнатилади, бир соат ко'йилади.Kuniga 5 mahal bir osh qoshiqtsan, ovqatdan bir soat keyin ichiladi.

* Черника мевасидан 1-2 стакан исте'мол цилинса, кучли сурункали габзиятда шифо бо'лади.

* Yalpiz va ziradan tayyorlangan choy ichib turish ancha foydali.

* Surunkali ich qotishida quritilgan olcha va olma mevasidan sharbat tayyorlab ichish kerak.

* Sabzi sharbati bilan zardob iste’mol qilinsa, ichni yumshatuvchi eng yaxshi vositalardan hisoblanadi.

* Сабзи торгует Ёзда янги узилганидан, кишда куритилганидан ишлатиш анча фойдали.Кунига 1-3 стакан сабзи шарбатидан ичиб турилса - кони фойда.

* Кишда ва бахорда эрталаб сабзини ювиб, совук сувга солиб ко'йилади, кейин кирг'ичдан отказиб, укслаш олдидан йаксши чайнаб истемол цилинади.

* Бир суткада бир марта qo’ypechak ildizi tolqonidan bir gramm eyilsa, oshqozon va ichak kasalliklarida va ich qotishida eng yaxshi bo’shashtiruvchi vosita sanaladi.

* Узум шарбати мимо оловда копиги олиб кайнатилади, кейн салкин джойда сакланади.Бу шарбат овкат хазм боллишида, конни тозалашда анг йаксши восита хисобланади.

* Qabziyatning og’ir turida ozroq o’simlik moyidan olib, qoringa surtiladi va 15 daqiqa soat mili bo’ylab qorin ishqalanadi. Bu o’z samarasini beradi.

* Шафтоли баргини майдалаб, 45 г устига 2 стакана кайнок сув куйилади ва кечкурун илиг дуксовкага ко'йилади. Эрталаб гайнатиб, кейин сузиб олиб, устига бир ош кошик асал ко’шилади. Кунига 3-4 махал, овкатдан 30 дакика олдин, ярим стакандан ичилади.

* Асаддан 10 г га ярим стакан алой ширасидан ко'шиб аралаиггирилади ва 3 соат ко'йилади (алой шираси униинг йо'гон баргларидан олинади, ингичкасвда фовдали хусусиятлар кам). Surunkali qabziyatda kuniga 3 mahal bir choy qoshiqtsan ichiladi.

* Agar odamda qabziyatga moyillik bo’lsa, 150 г алой баргини майдалаб, 300 г qizitilgan toza asal aralashtiriladi va bir kecha qo’yiladi. Эрталаб бир ош qoshiqtsan, ovqatdan bir soat oldin ichiladi.

* Na’matakning maydalangan yangi bargiga shakar qo’shib iste’mol qilinadi yoki gulining suviga buloq suvi qo’shib ichiladi.

* Гульсафсар барги майдаланади, унга ярим чой кошикасал аралаштириб эйилса, ихни юриштиради.

* Zig’ir urug’idan bir choy qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv qo’shiladi va 4-5 soat damlab qo’yiladi. Surunkali qabziyatda kechqurun uxlash oldidan bir marta ushbu damlamaning hammasi urug’i bilan ichiladi.

* Зиг'ир уруг'идан эмизикли болаларга бир стакан кисель тайёрлаб, тиндириб ко'йилади, зиг'ир уруг'идан тозалаб берилади. Ta’mini yaxshilash uchun har qanday sharbat yoki asal qo’shish mumkin.Kisel 10 daqiqa qaynatiladi. Nahorda ва uyqu oldidan yarim stakandan ichiladi.

* Zig’ir urug’idan bir osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 2-3 soat damlab qo’yiladi. Хукна учун 50 мл iliq damlamadan olinadi ва кунига 3-4 махал huqna qilinsa, hatto bavosirga ham yaxshi foyda beradi.

* Zig’ir urug’idan 2 choy qoshig’i ustiga bir stakan suv quyiladi va past olovda 10 daqiqa qaynatib, shishaga solinadi va 5 daqiqa silkitib, so’ng suzib olinadi. Kuniga och qoringa yarim stakandan ichiladi.

* Алой о'симлиги шарбатидан бир йоки икки чой кошик олиб, кунига 2-3 махал овкатдан ярим соат олдин, 1-2 ой давомида ичилади.

* Янги картошка шарбатидан кунига 2-3 махал овкатдан 30 дакика олдин, чорак йоки ярим стакандан, икки хафта давомида ичилади. Бу ихни юмшатиш учун халк табобатида анг самарали восита хисобланади.

* Карамнинг тузланган илиг сувига турп шарбатидан ко'шиб, кунига 3-4 махал овкатдан со'нг ярим стакандан ичилади.

* Тузланган карамнинг iliq suvidan kuniga 3-4 mahal yarim stakan ichilsa, ichni yaxshi yumshatadi.

* Буг'дой кепагидан 2 ош кошиг'и устига бир стакан иссик сут куйилади ва ярим соат тиндириб коиилади. Эрталаб шу кепакдан чой кошик билан ярим стаканча исте'мол килинади.

* Буг'дой донидан 100 г олиба, устига 4 стакана кайнок сув куйилади ва 2-10 соат тиндириб коиилади. Kuniga 3 mahal yarim stakandan ichiladi.

* Кунгабокар мойидан 10 г олиб, бир стакан кефирга аралаштирилади ва кечкурун йотиш олдидан култумлаб ичилади. Дори та'сири кам бо'лса, унда мой микцори икки баробар осирилади.

* Zira urug’idan 2 osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoqsuv quyiladi va bug’da 15 daqiqa qizdiriladi, so’ng 45 daqiqa damlab qo’yiladi. Kuniga 2 mahal yarim stakandan, ovqatdan so’ng ichiladi.

* Odtsiy chetan mevasidan olib, yuviladi va og’zi katta idishga bir qator qilib qo’yib chiqiladi. Устига шакар сепилади, ог'зигача то'лдириб, латга билан йопилади ва куйош тушадиган джойга ко'йилади. 3-4 хафтадан кейн шарбат хосил бо'лади. U bijg’imasdan turib suzib olinadi va spirt qo’shiladi (500 мл шарика, 25 г спирта).Sharbatdan kuniga nahorda yarim stakandan ichiladi. Ич юмшагандан со'нг танаффус цилинади. Keyin muolaja яна takrorlanadi.

* Qoqio’t ildizidan 2 osh qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 8 soat damlab qo’yiladi. Kuniga chorak stakandan 3 mahal ovqatdan oldin ichiladi.

* Тиллабош ва qoqio’t шарбатидан бир ош qoshiqtsan kuniga 6 mahal ichilsa, ich qotishida шифо бо'лади.

* Магнезий йоки инглиз тузидан бир ош кошик олиб, бир стакан илик сувда эритилади ва кунига бир махал нахорда истемол цилинади.

* Ровочнинг майдаланган ildizidan 2 osh qoshig’i kechqurun termosga solib qo’yiladi va ustiga 2 stakan qaynoqsuv quyiladi. Эрталаб сузиб олинади. Kuniga 4 mahal yarim stakandan, ovqatdan 30 daqiqa oldin ichiladi.

* Ровоч илдизидан 100 г, черника баргидан 100 г олиб аралаштирилади, ундан 2 рш кошиг'ини термосга солиб, устига 2 стакана гайнок сув куйилади. 4 mahal ovqatdan 30 daqiqa oldin ichiladi.

* Ровоч илдизидан 100 г, мойчечакдан 100 г олиб аралаштирилади, ундан 2 ош кошиг'ини термосга солиб, устига 2 стакана кайноксув куйилади.Эрталаб сузиб олиб, кунига 4 махал ярим стакаг'адан, овкатдан 30 дакика олдин ичилади.

* Ровоч ildizidan 2 osh qoshig’i sirli idishga solinadi va ustiga 2 stakan sovuq suv quyib, прошлое olovda 15 daqiqa og’zi yopiqholda qaynatiladi. Кейин оловдан олиб сюзилади ва кайнатмани то'ртга бо'либ, овкатдан ярим соат олдин ичилади.

* Ровоч о'симлигинирует ildizidan tayyorlangan tolqondan haftada 2-3 mahal 2 g dan iste’mol qilinsa, qabziyatning og’ir turida yordam beradi.

* Сулининг тозаланган донидан олиб, узок кайнатилади ва шу кайнатмадан ичилса, шифо бо'лади.

* Укропни куритиб, 5 кун 3 махалдан чой килиб ичилса, ични суради ва хикичок дардидан хам халос этади.

* Ovqatlanish paytida pishirilgan lavlagidan kuniga 100 г iste’mol qilib turilsa, surunkali qabziyatda nihoyatda foyda beradi. Lavlagining qaynatilgan suvidan huqna qilinsa, yaxshi samara keltiradi.

* Lavlagi va ismaloq sharbatlarining o’zi sabzi va karafs sharbatlari bilan qo’shib ichilsa, ayrim paytda karafs sharbatining o’zi ichilsa, ich bo’shashi uchun etarli bo’ladi.

* Gulxayri, tugmachagul shoxlari va barglari ichak va qovuqlar uchun foydali. Ични юмшатади ва ог'рикни колдиради.

* Хар куни ошковокдан таййорланган бо'ткага асал аралаштириб исте'мол цилинса, их котишида фойда беради.

* Зиг’ир уруг’ини майдалаб, ундан 100 г бир стакан асал билан аралаш-тирилади ва кунига 3 махал овкатдан бир соат олдин, бир ош qoshiqdan iste’mol qilinadi.

* Aloy bargini 2 hafta sovitgichda qo’yib, so’ng sharbati siqib olinadi.Асал билан тенг микдорда аралаштириб, советгичда сакланади. Кунига 2 махал - нахорда ва кечкурун бир ош qoshiqdan suv bilan iste’mol qilinadi. Икки кундан со'нг шарбат ме'йорини камайтириш мамкин, ошкозон фаолияти маромига тушади.

* Бир ош qoshiq asalni uy haroratidagi bir stakan suvda eritib, och holda oz- oz- ozdan ichiladi.

E s l a t m a: bemorda yo’g’on ichak yallig’lanishi bo’lsa, bu vosita tavsiya etilmaydi.

* 80-100 г асални олма шарбати йоки совуксувда эритиб, учга бо'либ, овкат олдидан ичилади.

* Бир стакан илиг сутга бир ош кошик шакар боглаган асални аралаштириб, 5-8 йошли болаларга uxlashdan oldin бир ош qoshiqdan beriladi.

* Асалдан 80 г ва олтингугуртдан 20 г олиб аралаштирилади. Кунига 1-2 ош qoshiqdan iste’mol qilinsa, ich qotishi kasalligida, bronxit, фурункулёзда шифо бо'лади.

* Olmadan 2 donasi mayda to’g’raladi va ustiga bir stakan qaynoq sut va yarim stakan suv quyib, прошлое olovda 5 daqiqa qaynatiladi. Qaynatma nahorda ichilsa, olmalari eyilsa, keksalarga yaxshi foyda qiladi.Пиширилган ольма эйш иуда фойдали.

* Arpabodiyon urug’idan bir choy qoshig’i ustiga bir stakan qaynoq suv quyiladi va 20 daqiqa damlab qo’yiladi. Сузиб олиб, кунига 3-4 махал овкатдан ярим соат олдин, 2 ош кошикцан ичилади.

* Bodring bir oy davomida suvda (boshqa ziravorlar solinmaydi) ivitib qo’yiladi. Сонг хар куни 4 стакандан суви юмшатувчи восита сифатида ичилади.

(Посещали 902 раза, посещали сегодня 1 раз)

.

Смотрите также